The Saga of Larten Crepsley

Larten Crepsley är bekant för alla som läst Legenden om Darren Shan. The Saga of Larten Crepsley är således en pendang till denna, och utgår från Crepsley. I de fyra böckerna får vi följa Larten Crepsley under 200 år. Bokserien är ett måste för den som vill veta mer om bakgrunden till Legenden om Darren Shan, men det är inget krav på att man ska ha läst denna för att förstå vad som händer, The Saga of Larten Crepsley står utmärkt på egen hand.

Birth of a Killer

Den första boken utspelas under början av 1800-talet. När Crepsley ser sin kusin Vur dödas på deras gemensamma arbetsplats, så tar Crepsley livet av mördaren. Olyckligtvis var denna förman på arbetet, och Crepsley tvingas till flykt. När han gömmer sig på en kyrkogård så stöter han på en livs levande (nåja) vampyr. Som en parallell till Legenden om Darren Shan blir Crepsley denne vampyrs assistent, och först halvvampyr och senare riktig vampyr.

Ocean of Blood

Den andra boken i serien börjar några år efter den första, och involverar bland annat vampaneze, Amerikanska inbördeskriget, rådet i vampyrberget (känt från Legenden om Darren Shan), och en riktigt otäck båtfärd, som kan få vem som helst att tappa matlusten (på ett bra sätt).

Palace of the Damned

I denna den tredje delen försöker Crepsley att leva som människa i Paris. Det fungerar ett tag, men ganska så snabbt hinner hans förflutna ikapp honom, och han kommer tillbaka till vampyrerna, där han lyckas bli en general. Boken slutar med en riktig cliffhanger, där man inte vet om Crepsley kommer att överleva eller inte…

Brothers to the Death

Då alla visste att det skulle komma en fjärde del i serien, så visar det sig föga överraskande att Crepsley överlever (det spännande med cliffhangers är ju inte frågan om om huvudpersonen kommer att klara sig, utan hur han kommer att göra det). I början av boken försöker nazisterna i Tyskland att få över vampyrerna på sin sida, i förberedelse för andra världskriget, något som inte går helt bra. I boken får vi också reda på hur Crepsley gick med i Cirque Du Freak.