The Saga of Darren Shan

Darren Shans mest framgångsrika bokserie (så här långt) är den tolv böcker långa Legenden om Darren Shan. Att han använder sitt eget namn för bokens huvudperson är ett lite udda grepp, som kanske kan få en och annan presumtiv läsare att tro att den handlar om en självbiografi. Men så är det inte, vilket förekomsten av vampyrer ger en liten fingervisning om. Den första boken i Legenden om Darren Shan publicerades år 2000, och den sista 2004. Bokserien är uppdelad i fyra trilogier, där vampyrvärlden rullas upp för läsaren, och som följer Darren Shan från början till ett episkt slut.

Bokserien börjar med att Darren Shan och hans bästa vän går på cirkus, Cirque du Freak, där mystiska händelser utspelar sig. Det slutar med att Darren Shan blir halvvampyr, och assistent åt en vampyr, Larten Crepsley för att rädda sagda vän. Den första trilogin, Vampire Blood, handlar sedan i mångt och mycket om Darrens nya liv, Crepsley, och hur Darren anpassar sig till det hela, med en rejäl dos mystik och action.

Den andra trilogin, Vampire Rites, utvecklar sedan den värld av vampyrer som avslöjats. Den tar vid sex år efter den första trilogin, och börjar med att Darren och Crepsley ska besöka ett vampyrråd som hålls vart tolfte år. Där beslutas att Darren måste visa sig värdig sitt vampyrblod genom olika test. Denna andra trilogi handlar sedan om dessa test, och en konspiration som Darren, mer eller mindre av misstag lyckas avslöja.

Tredje trilogin i serien är Vampire War, och handlar om just det, ett krig mellan vampyrer och vampaneze. Dessa är även de vampyrer, men bröt med huvudgrupperingen flera hundra år tidigare. Den tredje delen handlar mycket om Darren, och hur han och vampanezes ledare måste kämpa mot varandra, och innehåller flera oväntade vändningar, som höjer spänningen inför den fjärde och avslutande trilogin.

Vampire Destiny är så den fjärde och avslutande trilogin i Legenden om Darren Shan. Trilogin handlar på flera sätt om att gå tillbaka till där det hela började, och slutet är av klassiskt snitt, men kommer ändå som en överraskning när man läser boken för första gången.