The Demonata

The Demonata är Darren Shans än så länge näst längsta bokserie. Den består av tio böcker som publicerades från 2005 till 2009. Likt Legenden om Darren Shan så ligger fokus på det övernaturliga, men det finns ändå en hel del betydande skillnader mellan de bägge bokserierna, som gör att the Demonata inte känns som en trött upprepning. Man skulle annars kunna tycka att det vore mer eller mindre oundvikligt, med tanke på hur produktiv Darren Shan är, men än så länge (ta i trä!) har han lyckats undvika att gå i den fällan. The Demonata har liksom Legenden om Darren Shan varit en stor framgång, om än inte på riktigt samma nivå.

De två stora skillnaderna mellan Legenden om Darren Shan och the Demonata är för det första att the Demonata, som namnet antyder, handlar mycket om demoner och inte vampyrer. Den andra skillnaden är att the Demonata har tre olika huvudpersoner, och de olika böckerna i serien berättas var och en från en av deras synvinklar. En annan skillnad är att böckerna inte kom ut i kronologisk ordning, vilket gör att de är lite mer komplexa än Legenden om Darren Shan. Men det är inte så att det är svårt att följa med i handlingen, den är, liksom i Legenden om Darren Shan, rätt så rättfram, med mycket fartfylld action och fantasieggande skräck.

De tre karaktärer vi får följa i the Demonata är Grubbs Grady, Kernel Fleck och Bec MacConn. Grubbs Grady såg en gång sin familj brutalt mördas framför sina ögon, och blev då inlagd på mentalsjukhus. När han så kommer ut får han reda på att demoner finns på riktigt. Och så finns det en gammal familjeförbannelse med någonstans i bakgrunden. Kernel Fleck å sin sida hade magiska förmågor redan som barn, och hade då vissa interaktioner med demonernas värld, även om han inte mindes något av det hela efteråt. Slutligen så är Bec MacConn till att börja med den första kvinnliga huvudpersonen i någon av Shans böcker. Ytterligare en skillnad är att hennes historia utspelar sig under det fjärde århundradet efter Kristus, Gradys är nutid, och Flecks 1970-tal.