The City Trilologin

the-cityÄven om Darren Shan är mest känd för sina barn- och ungdomsböcker, så debuterade han (under sitt riktiga namn, Darren O’Shaughnessy) som vuxenförfattare. Detta skedde 1999 med boken Ayuamarca, som år 2000 följdes upp av Hell’s Horizon. Dessa två böcker blev dock ingen större framgång, och det som var tänkt att bli en trilogi slutade där. Att publiceras och inte sälja är ju ett öde som drabbar många, eller till och med de flesta, presumtiva författare. Men när det gäller Darren Shan ville ödet lite annorlunda. För även om hans två vuxenböcker floppade, så blev ju hans  serie ungdomsböcker, Legenden om Darren Shan, en enorm framgång. Detta ledde till att den tredje delen, City of the Snakes, slutligen publicerades 2010. Detta efter att de två första delarna återutgetts under 2008 och 2009, efter Shans stora genombrott, Ayuamarca nu omdöpt till det mer kommersiella Procession of the Dead.

Även om City-trilogin är tänkt för en vuxen publik, så innehåller den, liksom hans ungdomsböcker, en del magiska element (dock inte i riktigt samma utsträckning). I grund och botten är City-trilogin en gangsterhistoria i noir-stil, med allt vad det innebär, det är definitivt inte en utopisk värld som målas upp för läsaren. Men som sagt med vissa fantasiinslag.

Procession of the Dead

Den första boken i trilogin handlar om gangstern Capac Raimi, som anländer i en icke namngiven stad. Raimi tänker sig att bli den mäktigaste gangstern i staden, något som till att börja med ser ut att gå bra, när the Cardinal tar honom under sitt beskydd, denne är den mäktigaste gangstern i staden, och ingenting sker utan att han vet om det. Men allt går inte riktigt som det ska…

Hell’s Horizon

I Hell’s Horizon får vi till att börja med följa Al Jeery, en av de män som arbetar för the Cardinal. Det hela börjar med ett mord som the Cardinal faktiskt inte har planerat eller ens vet vem det är som utförde det, något som i princip aldrig händer. Boken utspelar sig i mångt och mycket samtidigt som den första boken, men med ett helt annat perspektiv.

City of the Snakes

Den avslutande boken utspelar sig långt efter de två tidigare. Capac Raimi är nu stadens gangsterkung, och har tagit över efter the Cardinal. Men så en dag så försvinner han…