Om sidan

Välkommen till den svenska sidan om författaren Darren Shan. Här kan du läsa allt om honom, dessutom har vi en blogg där vi tipsar om böcker och annat som på något sätt har med vår favoritförfattare Darren att göra.

cirque

Darren Shans riktiga namn är Darren O’Shaughnessy, och liksom så många andra Irländare är han författare. Han föddes i London, men redan som sexåring flyttade hans föräldrar tillbaka till Limerick på Irland, där han bott alltsedan dess. Han bestämde sig tidigt för att bli författare, och gjorde då vad varje aspirerande författare bör göra: skrev. Han visade tidigt upp viss talang, men lyckades inte bli publicerad. Sin första fullängdsroman skrev han klart vid 17 års ålder, och även om den aldrig publicerats visar det på en beslutsamhet som saknas hos många som vill bli författare.

Darren Shans hårda arbete skulle till slut betala sig, hans genombrott kom i början av 2000-talet med bokserien Legenden om Darren Shan. Denna serie av än så länge 12 böcker har sålt i mångmiljonupplagor världen över, och har även filmatiserats, dock inte med någon större framgång. Än så länge. Böckerna i Legenden om Darren Shan-serien är vampyrböcker, men har inte så mycket gemensamt med exempelvis Stephanie Meyers Twilight-serie, exempelvis gnistrar Shans vampyrer inte om de utsätts för solljus. Förutom att ha blivit film så har serien även blivit manga, som dock ännu inte översatts till Svenska (men finns på Engelska för den som är intresserad).

Men Legenden om Darren Shan är inte de enda böckerna av Darren Shan som publicerats. Han har även skrivit The Saga of Larten Crepsley, en serie om fyra böcker, som utspelar sig i samma värld, och följer vampyren Larten Crepsley. Vidare har han också publicerat den tio böcker långa bokserien The Demonata, som i stället för vampyrer handlar om demoner. Dessa böcker är alla ungdomsböcker, men han har även publicerat en trilogi tänkt för en vuxen publik, The City Trilogy. Den första av dessa böcker, Procession of the Dead (ursprungligen kallad Ayuamarca) var Shans första bok, som ursprungligen inte var någon större framgång. Även om dessa böcker räknas som vuxenböcker, så innehåller de ändå en del mystiska och magiska element.

Sammanfattningsvis så är Darren Shan en enormt produktiv författare, hans nuvarande serie ungdomsböcker går under beteckningen Zom-B, och ges ut i en rasande takt av ungefär en bok var tredje månad, och är tänkt att bli tolv delar lång.