Lite om vampyrfilmer

Author: Admin

Vampyrfilmer går långt, långt tillbaka i tiden. En av de tidigaste var Tyska Nosferatu från 1922. Det var en adaption av Bram Stokers klassiker Dracula, med lite småändringar. Stokers arvingar stämde, och en domstol beordrades att alla kopior av filmen måste förstöras. En kopia överlevde dock, och under årens lopp har dess inflytande enbart ökat. Om inte annat än av historiskt intresse är det en vampyrfilm man bör se.

Vad gäller mer moderna vampyrfilmer så är filmerna baserade på Anne Rices böcker lite av en smakdelare, men de som tycker om dem verkar verkligen älska dem. Den första, En vampyrs bekännelse, är den som de flesta har sett. Uppföljaren (baserad på den tredje boken, De fördömdas drottning), blev inte på långa vägar lika populär, och sågades av de flesta kritiker. Men det finns de (inklusive undertecknad) som tycker att den är betydligt bättre än sitt rykte. Om man ser det med öppet sinne, och accepterar att den avviker från boken rätt kraftigt, så är filmen i sig inte alls dum.

Slutligen så lite of filmen Bram Stokers Dracula, regisserad av Francis Ford Coppola. Det mest underhållande med den måste sägas vara att för det första all marknadsföring riktade in sig på att hävda att filmen följde förlagan ytterst noga. Och för det andra att filmen i verkligheten kraftigt skiljer sig från boken. I övrigt är det en rätt så genomsnittlig vampyrfilm, som knappast håller så här tjugo år senare. Det kan väl ändå inte vara meningen att man ska sitta och skratta åt det hela?

Leave a Reply