Ofta brukar man inte behöva hålla på med hundträning så länge innan man upptäcker hur roligt det är, och kanske kommer då också suget att få testa sina färdigheter på tävling. Att hålla på med hundträning inför tävling skiljer sig lite mot att enbart hålla på med hundträning för att det ska fungera hemma på köksgolvet eller ute i trädgården. Den största skillnaden är att på tävling ska hunden kunna jobba många moment i rad utan att få belöning. Detta måste man förbereda hunden på i hundträningen. Att träna på hundens uthållighet att orka jobba länge utan belöning brukar kallas för kedjeträning. När man börjar med denna typ av hundträning kan det handla om att bara göra två moment i följd utan att hunden får belöning för detta. Har hunden tidigare varit van att få förstärkning efter varje moment i hundträningen kan det vara svårt nog att fortsätta jobba efter en utebliven belöning.

Störningsträning är en annan stor del av hundträningen som man behöver lägga mycket vikt vid om man ska ut och tävla. Ofta är det stor skillnad i hundens utförande av moment om man ägnar sig åt hundträning på hemmaplan eller om man är ute i en miljö som hunden inte är van vid. När hunden blir duktigare på att fokusera på träning även på nya brukshundklubbar eller inne i ridhus kan man överträna detta genom att förlägga hundträningen till extremt svåra miljöer såsom en busscentral under rusningstid. Under miljöträningen kan det räcka med att be om väldigt enkla moment eller utföranden från hunden, det viktigaste är att hundträningen hela tiden upplevs som något häftigt och positivt.

Andra viktiga skillnader mellan tävling och hundträning på hemmaplan är att man på tävling inte får använda några andra hjälper än handtecken eller muntliga kommandon. Dessutom bedöms alltid första försöket, vilket gör att man i hundträningen måste fokusera på att hunden ska göra rätt direkt från start.

Leave a Reply