Än så länge har bara en film gjorts på böcker av Darren Shan, även om filmbolag köpt rättigheter till flera. Men det är tyvärr mycket möjligt att vi kommer att få vänta. Den första filmen, Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant, baserad på The Vampire Blood Trilogy, blev ekonomiskt sett ingen större framgång. I princip gick den på plus minus noll, vilket brukar betyda att det inte blir någon uppföljare. Och det är ju väldigt synd och tråkigt.

Kritiker i allmänhet ogillade filmen, men den uppskattades av sin tänkta publik. Även om filmen inte slaviskt håller sig till bokens handling, finns tillräckligt mycket av ”rätt” känsla där, för att man ska kunna känna igen sig, och uppskatta det hela. I allmänhet bör man ju se på filmadaptioner av böcker som alternativa universum, eller nånting. Gör man inte det, så kommer man alltid att bli besviken. Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant är i så fall en bra film, som lyckas med att både vara mörk och rolig – en balansgång som ofta kan vara svår att klara av.

Men, det måste påpekas. Även om många av de som läst böckerna tyckte om filmen, så finns det också en grupp som tycker att de är helt misslyckade. Och om det är jag som är för slapp med vad jag accepterar, eller om det är de som är oresonliga är ju omöjligt att säga. Så en varning kan vara på sin plats; risken finns att du kommer att avsky denna film djupt.

Leave a Reply