Boktips: The Shining

Author: Admin

Få kan väl ha missat skräckfilmen The Shining som handlar om det hemsökta hotellet Overlook. Stanley Kubricks klassiker från 1980 med Jack Nicholson i rollen som Jack Torrance är baserad på Stephen Kings roman med samma namn (den svenska titeln är Varsel), men det förekommer stora skillnader mellan boken och filmen.

Undertecknad är mer förtjust i miniserien The Shining från 1997, och faktum är att självaste Stephen King håller med. King var missnöjd med Kubricks filmatisering av hans roman och skrev därför själv manus till miniserien som är mycket mer lik romanen. I miniserien utspelar sig Overlook Hotel i Stanley Hotel i Estes Park, Colorado, och det var faktiskt detta hotell som gav King inspiration att skriva The Shining (Varsel) från början.

Ett hett tips för den som gillar lite tidlös skräck är alltså att läsa romanen Varsel (eller The Shining om man föredrar att läsa på originalspråket). Damen i rum 217, häckdjuren och allt annat övernaturligt som finns på Overlook är minst lika läskigt när man följer det i bokformat, inte minst för att man då får en djupare bild av den synske pojken Danny, den alkoholiserade pappan Jack och alla andra som medverkar. Boken gavs ut 1977 på engelska och 1980 på svenska och har sedan dess givits ut ett flertal gånger i olika format.

Vill man ha mer av Stephen King och Danny Torrance finns även en uppföljare till boken som handlar om Dannys vuxna liv och vad som hände efter Overlook. Den heter Doktor Sleep (Doktor Sömn) och gavs ut 2013.

För lite inspiration kommer här trailern till miniserien The Shining!

Leave a Reply